Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
6.8.2004, Petr Svoboda, aktualita
Po sérii ohlášených zpoždění nových produktů tu máme jenu dobrou zprávu. Zatímco dříve Intel plánoval uvedení dual-core procesoru s kódovým názvem Smithfield na rok 2006, posouvá jej již do poloviny příštího roku. Čip bude určen pro socket...
Honza1111 | 6.8.200412:26
vysvětli proč všichni profesionálové dělaj na Intelu, ha novinka co, a co se týká 90nm výroby tak tu má intel dávno vyřešenou, co se týká chyb tak právě nedávno AMd upozornilo na fatální chybu v Athonu 64 která zapříčiňuje zamrzání a špatnou funkci systému. Takže nevím o čem se tady bavíme asi jeden o koze a druhej o voze, přečti si občas zprávy abys byl v obraze. A s tou teplotou, ukaž mi Ferari který jezdí na 8 litrů, všechno si svoje vezme.
Odpovědět0  0
ALF | 6.8.200412:47
Proc? no tech faktoru je vice. Kdyz ma velka firma Servery na Xeonech tak samozrejme neljevnesi zpusob rozsireni je koupit zase Xeon...
Profici? no esli jsi si jeste nevsiml tak prave startuje migrace k AMD. To ze vsichni profici pouzivaji Intel je spis takova fama.Je ale pravda ze je jich zatim vetsina.
btw. Napr. pri volbach jiz nekolikrat veskera vypocetni technika letela na AMDckach. Viz eurovolby a XP2500+
Fatalni chyba, zase jsme u toho, jen pockej zajici az Intel u svych Prescottu aktivuje EM64T.... ­(vlastne AMD x86­-64­)
Teplota je kriticky faktor. Von kazdej nechce mit doma Karbofrezku, hlavne ze ma Intel.Vid?
Odpovědět0  0
Petr_shw (3) | 6.8.200412:50
Obávám se, že doba se mění ... dřív konkurence kopírovala Intel a nabízela jen levná a ne moc kvalitní řešení. Dnes to ale už neplatí, Intel nestíhá dohánět technologie AMD, jejich CEO veřejně kritizuje vývojaře i zaměstnance... Navíc začínají fungovat i čipsety od VIA, což ještě před dvěma lety mohl být jenom sen. A pokud vím, fatální chyba ­(způsobená špatnou technologií výroby­) jež způsobovala zamrzání systému, pokud vůbec fungoval, byla v čipových sadách Grantsdale.

Závěr: kdo chce zůstat u Intelu, určitě neudělá chybu, jenže teď už je tu opravdová a v mnohých ohledech lepší a hlavně fungující konkurence.
A bez testů se nakonec stejně významné kontrakty neuzavírají ­- málokterý výrobce profi systémů by chtěl vyrábět šmejdové servery!
Odpovědět0  0
potoo | 6.8.200413:49
Profesionálové už dávno nejedou jenom na Intelu a je t o vidět i na tom, že systémy s AMD už dělá i donedávna poslední skalní ­"Intelák­" Dell. Intel má očividně problémy s výrobou, jinak by nedodával Prescotty 3,6GHz až se 40 denním zpožděním a neodsunul by Prescott 4GHz až na příští rok. Intel si 90nm výrobní proces vyvíjel sám a jediným výsledkem jsou zvýšené tepelné ztráty ­- stačí porovnat Northwood 3,2 a Prescott 3,2. AMD má díky technologii od IBM, která svoje procesory už vyrábí i 65nm procesem, nejvýkonější procesory na trhu a s novými chipsety od Nvidie Nforce 3 250 se AMD dotahuje na Intel i v oblasti zpracování videa. Co se týká toho ­"slavného­" hyperthreadingu u Intelu, tak se stačí podívat, co utáhne AMD na stejný frekvenci s Intelem a je jasně vidět, kdo má lepší multitasking. On navíc hyperthreading ne ve všem výkon zvyšuje.
Já jsem AMD vždy fandil a nyní mě velice těší, že už to není AMD, kdo kopíruje Intel, ale Intel kopírující AMD. Jinak co se týká SSE III, tak si nemyslím, že by těch 6 nových instrukcí, ketrý stejně nejsou zatím nijak podporovány Intel spasilo. A až k něčemu budou, tak je bude mít i AMD, stejně jako SSE a SSE II.
Odpovědět0  0
starmen (438) | 8.8.200411:23
Většinou se o lidech nevyjadřuji nějak hanlivě, ale ty vyloženě jenom exhibuješ, nebo se tím bavíš a nebo by jsi se měl opravdu nechat léčit. V každém případě asi nejsi normální. Nedávno jsem s tebou vedl krátkou diskuzi na téma chybovosti CPU a poslal ti odkazy na datasheety obou výrobců s uvedenými chybami v CPU a tam bylo jasně vidět, že intel má minimálně jednou tolik chyb v P4 co AMD v athlonech. Ty jsi se dušoval, že o chybách jsi neslyšel a že si to určitě přečteš a hle, je tu zase že AMD je chybovej šmejd. Opravdu asi potřebuješ odbornou pomoc.

"nevím kde si přišel na to že Intel jde na DualCore kvoli tomu že začíná mít s narustjící frekvencí značne obtíže­"
ne.. Intel nemá obtíže.. ono je úplně normální, že CPU pro ­"normální­" lidi topí přes 100W a je úplně normální že leadr na trhu ­(spíš už bývalo­) má problémy s dodávkami a posouvá plány uvedení nových CPU. Otevři oči

"zatim to bylo AMD kdo se bojí vysokejch frequencí a myslí si že ho zachrání architektura­"
tak tohle je fakt hlod :­-D Jako vtip úžasný, ale evidentně nemáš ani páru o tom, o čem se bavíš. Každej se snaží optimalizací vymáčknout z dané věci co nejvíce ­(HW, SW, cokoliv_jiného to je jedno­), ale ty jsi koukám přesnej opak :­-D. Nemyslíš tak čistě náhodou, že jde o reálný výkon a ne o kmitočet ? Ale to je asi házení hrachu na zeď. Nemá ti to asi cenu vysvětlovat. Chtěl jsem ti to aspoň trošku nastínit, ale nenacházím slov... stejně by to nemělo cenu.

"nevím k čemu ti bude výkonnej Athlon 64, když spustíš pár aplikací a máš výkon v háji­"
Nojo... všem jede Athlon normálně rychle jenom tobě by jel pomalu ­(kdyby jsi jej vlastnil­). Tak to by jsi si ale měl opět zamyslet nad sebou jestli není něco v nepořádku u tebe.

"víš snad o nějakým chipu AMD kterej má HT, SSE3 instrukce­"
HT nemá zádnej AMD CPU ikdyž má AMD patentované něco podobného jako HT.
A ty víš o nějakém Intel CPU které by mělo 3DNow instrukce ?? ;­-­) Mimo to SSE3 jsou intelovské instrukce a AMD je asi bude moct implementovat do CPU díky výměně patentů mezi Intelem a AMD, ale taky to bude chvíli trvat. Nemůže najednou pozměnit CPU. To chvíli trvá.
P.S. víš vůbec k čemu SSE3 jsou ??

"vysvětli proč všichni profesionálové dělaj na Intelu­"
Jedním slovem: KONZERVATIVNOST !!!
ale to se mění. Je všobecně známo že profesionální segmenty mají setrvačnost několik let. Ono je to i logické, protože si moc nemůžou dovolit experimentovat s novinkami nicméně AMD už je několik let solidní platforma a tak se postupně migruje ­(někdo­). Samozřejmě hrají roli i předsudky a neinformovanost a někdy ­"zabedněnost­", ale to i nejn v profi segmentu ­(že­).

" ha novinka co, a co se týká 90nm výroby tak tu má intel dávno vyřešenou­"
aha... a proto Prescoty tolik topí a pokud se nepletu, tak ztrátovými proudy jim uteče v Prescotu cca 50A !!!!! ­(nebo wat teď nevím­). Což je teda síla !!!

A troška flame nakonec:
"A s tou teplotou, ukaž mi Ferari který jezdí na 8 litrů, všechno si svoje vezme­"
Máš prvdu.. AMD je Ferari, který žere cca 20l a Intel je Zillo, který je nejen obrovský a nemotorný, ale i zežere přes sto na sto ­(100l na 100 km­) :­-D

tohle stejně nemá cenu... stejně za pár týdnů­/dnů na nějakám fóru od tebe zase uvidím, jak má AMD o mhoho chyb více než intel a kdoví jaký další bludy.
Odpovědět0  0
ALF | 9.8.200411:18
Tak koukam ze jsi ho asi uzemnil.... Treba si tento ­"vytvor­" konecne uvedomil jak na tom je... I kdyz bude stale tvrdit to sve....
Honziku? copak dosel dech?
At zije tubera.... :­))
Odpovědět0  0
px | 9.8.200411:47
Panove panove, tak mi to ted pripada jak na webu mobilu nebo mobilmanie, kdy se hadaji zastanci Nokii, Siemensu a SonyEriccsonu.. Radim a skladam pocitace, jsem zastance Intelu ale ostatnim radim AMD.. Ono je sice pekne ze nektera platforma je silnejsi nektera slabsi ale kdyz dojde na vec,tak krome rozdilu v par grafech normalni clovek nema sanci postrehnout rozdily ve vykonosti. Jedním slovem: KONZERVATIVNOST !!! ­-­- tohle plati do dusledku ale pro obe strany.. Chtelo by to zdravy pohled na vec a ne nejake slovni prestrelky ktere stejne k nicemu nevedou. Trochu mi to pripomina chlapy v hospode kteri si za kazdou cenu hledaji duvod k hadce :­)
Odpovědět0  0
starmen (438) | 9.8.200417:01
Přesně souhlasím. Já osobně neodepisuji intel na smetiště. Podle mne má co nabídnout, ale nesnáším blbost a zaslepenost některých lidí. Proto jsem se snažil uvést fakta na pravou míru. Fakta jsou fakta. Pan Honza1111 totiž obšťastňuje snad veškeré diskuzní fóra svými výplody a překroucenými polopravdami.Navíc jak jsem napsal, tak už ne jednou jsem mu posílal v diskuzi odkazy na datasheety k procesorům obou společností a stejně je vše zase naopak. Proto jsem reagoval. Jinak jak říkám, intel má co nabídnout, ale bude se teď muset hodně zlepšit, neb jej AMD na desktopové platformě technologicky předběhlo. Dyť i CEO Intelu uznal, že tak trošku poslední dobou zaspali a lehce pokulhávají. ;­-­).
Jinak já taky radím a skládám PC a poslední dobou radím skoro jen AMD ­(už v podstatě padla i poslední věc kompilace videa, kde byl Intel před AMD­).
"nema sanci postrehnout rozdily ve vykonosti­" ­- ano souhlasím. Ale když to mám doma, tak taky koukám jak to topí ­(měl jsem doplatek skoro 5.000,­- za elektřinu a celkem mě to točí ;­-­/ ­), co to stojí a podobně.
"Chtelo by to zdravy pohled na vec­" ­- někde jsem neukázal zdravý pohled na věc? Řekněte kde ­(nikdo není neomylný, a já už vůbec ne ;­-­) ­).
Odpovědět0  0
sngn | 9.8.200422:36
To s tim zamrzanim a spatnou funkci systemu si pletes s Prescottem :­) ta zpusobuje blue screen, ta u amd, jen chybu ve vypoctu a projevila se pouze v laboratorich, a v praxi ne, a narozdil od prescottu nejde o kritickou ci fatalni chybu jak to ruzne prejmenovavas ty blbecku, a kdyby se projevila, tak by to uz vedeli vsichni na svete, cti tady:
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
cti a muzes uz akorat sklapnout a drzet hubu hihihi ;­)
Odpovědět0  0
Honza1111 | 6.8.200412:01
Když tomu tak rozumíš tak proč nevyrábíš procesory? Asi nevíš o čem mluvíš protože Intel už pracuje na 30nm výrobě, tak nevím co to tady kecáš o vylejvání tranzistorů, zatím to je AMD který má mnohem víc chyb v procesorech. Že je AMD technologicky za Intelm ví každej kromě tebe, víš snad o nějakým chipu AMD kterej má HT, SSE3 instrukce? Chipsety raději vynechám protože to je kapitola sama o sobě.
Odpovědět0  0
ALF | 6.8.200412:14
Pac nemam 5 miliard USD na vyrobni linku :­)
Asi ty nevis o cem meles... Pokud vim tak se prave pracuje na technologii 65nm a hlavne Intel se ma snazit konecne poradne zvladnout 90nm.
To ze nekde v Roadmape ma Intel 30nm na rok 2015 to je sice pjekny ale jakej to ma asi vyznam?
Ze ma AMD vic chyb v procesorech? To jako myslis vazne? Nevim kdo jich ma vic ale jedno je jiste ani Intel ani AMD nezverejni chybu pokud neni takoveho razu ze neni jine cesty nez na to upozornit. Precti si Revision Guidy od obou a uvidis kdo ma vice chyb.
btw. AMD alespon pri equiv. vykonu neškvaří vajíčka 150W plotnou... A tim ze Intel skopčil AMD x86­-64 a nazval to EM64T a jeste skopčil i Dokumentaci od AMD vc vsech jejich chyb, navic se ani nesnazili pozmenit udaje o fyzickych rodilech adresovani... to mluvi snad samo za sebe.... Byt technology leader porad neznamena byt nejlepsi. Jeste tu technologii musis umet vyuzit.
Radeji 130nm a 80W nez 90nm a 150W nekteri to chapou. asi vsichni krome tebe.
Odpovědět0  0
Honza1111 | 6.8.200410:49
nevím kde si přišel na to že Intel jde na DualCore kvoli tomu že začíná mít s narustjící frekvencí značne obtíže, zatim to bylo AMD kdo se bojí vysokejch frequencí a myslí si že ho zachrání architektura, Intel se zaměřije jenom na slabiny pc a to je jeden procesor, nevím k čemu ti bude výkonnej Athlon 64, když spustíš pár aplikací a máš výkon v háji, ale to ty nikdy nepoznáš protože ty hraješ jenom hry.
Odpovědět0  0
ALF | 6.8.200411:26
S kazdym tvym dalsim prispevkem se stale vice ujistuji jaky jsi omezenec. Nemas o vecech ani paru a delas ze sebe nejchytrejsiho na svete.... Ja netvrdim ze mam vzdy pravdu a kdyz mi nekdo da dukazy priznam ze jsem vedle ­(i kdyz obcas...­)
Muj nazor je ten ze cim rychleji tikaji trandaky tim vetsi sance na tzv. vylevani....Navic bude problem fyzickej.Soucasne materialy uz toho zacinaji mit plne bryle.. a vyvoj novych nejde zrejme tak rychle jak by si leckteri prali.... Dual Core je elegantni reseni jak odlozit potize jak architektury, tak materialove.Jak rikam na stejny vykon bude stacit Dual Core s nizsi frekvenci.
Hry nehraju skoro vubec, jen temito recmi ukazujes jak omezena tva bytost je.
Odpovědět0  0
guzii (375) | 6.8.20040:51
No myslím, že budem opět udiveni, jak něco tak malého může tolik papat ... a přitom tížený výkon nikde. Jsem zvědavej, jestli tohle narvou do toho svoje BTX, jak to budou chlatid.
Odpovědět0  0
ALF | 6.8.200410:24
Papat to bude asi dost, ale myslim si ze Intel jde na DualCore kvuli tomu ze zacina mit s narustajici frekvenci znacne obtize.... Kdyz pouzije DualCore muze dosahnout stejneho vykonu pri nizsi frekvenci....
Navic pokud vim tak Intel a i ostatni firmy nechcou zustat jen u Dualu ale chcou Multi­-Core CPU s dedikovanymi jadry. To znamena napr. QuadCore CPU a kazde jadro by se staralo prioritne o urcite operace.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.